Ara
38,8949 %0.36
43,4533 %-0.25
4.001,01 % -0,81
6.541,65 % -0,81
Bursa
Kapalı
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Güzellik merkezlerindeki hatalı işlemlere karşı başvurulacak hukuki yollar

YAYINLAMA:
Güzellik merkezlerindeki hatalı işlemlere  karşı başvurulacak hukuki yollar

Son zamanlarda teknoloji, sosyal medya ve ulaşılabilirliğin artması gibi faktörlerle fazlasıyla popüler olan estetik ve güzellik sektörü, bu alandaki gelişmeleri ve yaşanan mağduriyetleri de beraberinde getirmiştir. Bu merkezlerde yapılan işlemler, tüketicilerin fiziksel görünümü üzerinde etkili olduğundan büyük bir hassasiyet gerektirmektedir. 
Ancak tahminimizce son zamanlarda bu sektöre olan talebin artışı ile denetim eksikliği meydana gelmiş, her merkezde kullanılan cihazların ve yapılan işlemlerin tek tek denetim ve kontrol altında tutulması da güçleşmiştir. 
Baktığımız zaman birçok kişi, estetik ve güzellik merkezlerinde yapılan hatalı işlemler sonucu fiziksel ve maddi olarak mağduriyet yaşamaktadır. 
Ancak bu işlemlere karşı hangi haklara sahip oldukları ve hangi hukuki yollara başvurulabileceği konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. 
Bugünkü yazımızda güzellik merkezlerinde yapılan hatalı işlemlere karşı hangi hukuki yollara başvurulabileceği konusunu işleyerek bilgilendirmeler yapacağız. 
İlk olarak belirtmek gerekir ki, güzellik merkezlerinden hizmet alan kişiler tüketicidir ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu kapsamında korunmaktadır. Güzellik merkezi-estetik ve epilasyon merkezi ise verdiği hizmetin vaat edilen şekilde olmasından sorumludur. Güzellik merkezinin sunduğu hizmeti ayıplı ifa ettiği durumlarda tüketicinin 3 seçimlik hakkı bulunmaktadır. Bu haklar;
•    Hizmetin yeniden görülmesi
•    Hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı
•    Ayıp oranında bedelden indirim veya sözleşmeden dönme haklarıdır.  

Söz konusu merkezlerdeki sağlayıcılar, tüketicilerin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar da sağlayıcı tarafından karşılanır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat talebinde de bulunabilecektir. Tüketici böyle bir sorun ile karşılaştığında, hizmet sağlayan ile anlaşarak sorununu çözemiyor ise belirlenen parasal sınırlar dahilinde ilçe tüketici hakem heyetine, il tüketici hakem heyetine veya Tüketici Mahkemelerine başvuru yapabilme hakkına sahiptir.

Güzellik salonlarında gerçekleştirilen hatalı işlemler, genellikle aşağıdaki durumlar kapsamında ortaya çıkmaktadır:
•    Lazer epilasyon uygulamaları sırasında meydana gelen cilt yanıkları ve lekeler.
•    Kimyasal peeling, cilt bakımı veya diğer kozmetik müdahaleler sonucunda oluşan deri tahrişleri.
•    Yanlış veya hijyenik olmayan uygulamalar nedeniyle gelişen enfeksiyonlar.
•    Kuaför hizmetlerinde yapılan hatalı renklendirme veya yanlış kimyasal kullanımı nedeniyle saç yanması.
•    Tırnak ve kirpik uygulamalarında hatalı işlemler sonucu meydana gelen deformasyonlar.

Bu ve benzeri durumlar, tüketici açısından hukuki talepleri doğurabilecek nitelikte olup ilgili mevzuat dâhilinde değerlendirilmelidir.
Güzellik merkezlerinde yapılan hatalı işlemler sonucu en çok karşılaşılan durum ne yazık ki kişilerin vücudunda yanık, damar patlaması ya da kalıcı iz gibi fiziksel zararların ortaya çıkması. İş bu eylemler Türk Ceza Kanunu bağlamında genellikle taksirle yaralama suçuna (TCK md.89) girmekte olup, bu gibi durumlarda hukukçu olarak tavsiyemiz derhal tam teşekküllü bir sağlık kuruluşundan durumu bildirir sağlık raporu alınması ve 6 aylık şikayet süresi geçirilmeksizin zararın büyüklüğüne göre savcılık makamlarına şikayette bulunulmasıdır. Bu doğrultuda güzellik merkezinden maddi-manevi tazminat talebinde bulunabilmenin yolu açılacaktır.

Epilasyon ve cilt bakımı sırasında en çok karşılaşan sorunlardan biri yanıklardır. Bu yanıklar Adli Tıp Kurumu tarafından yayınlanan Türk Ceza Kanunu’nda Yayımlanan Yaralama Suçlarının Adli Tıp Açısından Değerlendirilmesi isimli çalışmada yaralama kapsamında değerlendirilmiştir. Ancak yaralama suçu, yaralanmanın niteliğine, vakanın gerçekleşme şekline göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple doğru yorumda bulunabilmek için tam teşekküllü bir sağlık kurumundan alınacak rapor gerekmektedir. Yaygın uygulamaya göre oluşan birinci derece yanıklar basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek cinsten yaralama olarak kabul edilmektedir. Bu çerçevede yaralama suçunun maddi unsurunun oluştuğu açıktır.

Yapılan hatalı işlemler sonucunda meydana gelen fiziksel yaralanmalar, tedavi masrafları, gelir kaybı ve ek harcamalar gibi doğrudan ekonomik kayıplar için kişilerin maddi tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Tüketiciler, yaşadıkları mağduriyetleri gidermek amacıyla bu süreçte belirli taleplerde bulunabilirler. İlk olarak, tüketici, hatalı işlemin bedelinin iadesini talep edebilir. Bu, yapılan işlemin geçerliliğini yitirmesi durumunda, ödediği bedelin geri alınmasını sağlar. 
Ayrıca, hatalı işlem nedeniyle oluşan fiziksel yaralanmalar için tedavi masraflarının karşılanması da önemli bir taleptir. Tüketiciler, bu masrafların tazmin edilmesini isteyerek sağlıklarını geri kazanma yolunda bir adım atabilirler. 
Ayrıca hatalı uygulamalar sonucunda bireyin bedeninde veya psikolojisinde geri dönüşü zor ya da kalıcı etkiler meydana geldiğinde, mağdur, manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir. Bu tür durumlar bireyin özgüven kaybı, stres, depresyon ve sosyal yaşamda karşılaştığı olumsuz etkiler gibi unsurları kapsamaktadır. Görevli mahkeme, mağdurun maruz kaldığı psikolojik zararları titizlikle değerlendirerek uygun bir manevi tazminata hükmedebilir.
Netice itibariyle estetik ve güzellik merkezlerinde uygulanan hatalı işlemler ve tüketicileri zarara uğratan hukuka aykırı uygulamalar karşısında bireylerin hakları korunmaktadır. Bu şekilde mağduriyet yaşayan kişilerin hukuken sahip olduğu hakların bilincinde olarak, hak kaybı yaşamamak adına alanında uzman bir avukattan destek alarak süreci takip etmelerini tavsiye edebiliriz. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *